Tinkerbell

mandag 5. oktober 2009

Hegra festning

På lørdag var hele familien på Hegra festning som ligger ca 1 mil øst for Stjørdal. Ungene syntes dette var veldig spennende, og det er helt uforståelig at noen har oppholdt seg her over flere måneder og år. Allerede nå var det kaldt og rått der,og da er det ikke i nærheten av vinter ute ennå.

a

Det var masse spennende trapper opp og ned, utkikkstårn, trange ganger, og mørke rom.

c

Store peiser var bygd flere plasser, og det trengtes antagelig, og fasinerende nok var det flislagt gulv på maskinrommet.

e

En spennende opplevelse,som jeg tror vi må gjenta med guide en gang så vi får høre historien samtidig.

b

Hegra Festning

het opprinnelig Ingstadkleiven fort, sannsynligvis oppkalt etter Ingstad Gård. Festningen er mest kjent for hendelsene april/mai 1940, men ble opprinnelig bygd mot angrep fra øst.
Sverige hadde en rekke ganger tidligere gjennomført angrep på Midt-Norge via dalførene Stjør- og Verdalen, og forsvarsverkene ble derfor bygget for å forsterke forsvaret av landsdelen i tiden etter unionsoppløsningen.
Ingstadkleiven fort ble anlagt på et skogkledd høydedrag på sørsiden av Stjørdalselva, med god oversikt over Forradalen og Stjørdalen i nord og øst.

Festningen består av hovedfortet og to batterier; Kleivplassen og Svartåsen. Begge disse ble nedlagt i 1926, og ble ikke oppdaget hverken av Holtermann eller av tyskerne i 1940 pga. stor snømengde.
Derfor fremstår de i dag slik de var på slutten av 1920-årene, bortsett fra forfallet over tid.

f

Under kampene i 1940 klarte en norsk styrke på 250 mann og 1 kvinne under kommando av major Hans Reidar Holtermann å bemanne den forlengst nedlagte festningen. De holdt stand mot tyske angrep i 25 dager helt til 5. mai 1940. Da var Sør-Norge offisielt oppgitt og festningen ble overgitt til den tyske okkupasjonsmakten.

d

Historie om Hegra festning er hentet HER

5 kommentarer:

 1. Oii, d såg jo kjæmpespennende ut oppi der! Vi har snakka om d i mange år, men du veit...tiden flyr!
  Men no vart æ enda litt meir frista t å ta turen ja!

  Håpe d går bra m dæ, tross tidlig kveldsmat og kanskje lange kvelda ;o)) Alt har sin sjarm ;o)) E itj læng ijæn no, så e du heim ijæn. Og da kjenne du nok sikkert at d faktisk va litt godt å vær på "rehab" ;o))

  P.s. E d fortsatt vanskelig å lesa skrifta i bloggen min, elr vart d likar? E fortsatt litt usikker sjøl...

  SvarSlett
 2. Spennede:) Var på Hegra Festning i min pure ungdom. Spesiellt!!!

  Her hagler det og regner...
  HA en flott dag og klem:)

  SvarSlett
 3. SÅ spennede for både små og store å få opppleve hhistorien på nært hold! Hner gang vi kj ører forbi så sier jeg at jeg har lyst til å dra dit,for vi var der med skolen en gang for lenge siden og jeg hukser ingenting!

  Kan tenke meg at det var spennende å klatre og utforske og se.. SPennede å se bildene også!

  Kos deg på rehabilitering:) Klem fra ei værsyk Eva

  SvarSlett
 4. Tusen takk for koselig hilsen hos meg!! Spennende helg dere har hatt og finnn uke ønsker jeg deg!!
  Anette:-)

  SvarSlett
 5. Dette er spennande ja...
  Svigermor har hytte på Lammetun, og der ligg eit fort frå krigens dagar, som vi ofte tek runda på...Like spennande kvar gong.
  Reknar med at det er kjøleskpasmagneten du tenker på som dør, men det var ein sabla god ide som eg må vidareføre i heimen. Føl deg fri til å gjere det
  samme:0)
  Dersom eg ikkje tek heilt feil, så heitte dei Frode og Erik;9)

  SvarSlett

Kjempekoselig at du vil legge igjen en komentar hos meg ;)

Blog Widget by LinkWithin