Tinkerbell

lørdag 27. mars 2010

Vinteren er over for denne gang - ENDELIG

Tro det eller ei – i natt er vinteren over for denne gang, uansett hva du ser utenfor vinduet. I alle fall formelt.

Klokken 2 i natt må du stille klokken en time fram til sommertid – hvis du vil følge med i tiden

26.03 (2)

Ideen om sommertid ble lansert av Benjamin Franklin allerede i 1784, men det skulle gå mer enn 100 år før forslaget fikk gjennomslag. Først i 1916 ble sommertiden innført i en rekke europeiske land.

Først ute var Tyskland og Østerrike, som stilte klokkene fram 30. april 1916 kl. 23.00. Her hjemme ble sommertid innført samme år, men vi valgte å stille klokkene først 22. mai.

Senere har tidspunktet for å stille klokken endret seg både hva gjelder dato og klokkeslett. I Europa stilles nå klokkene én time fram den siste søndagen i mars klokken 2. Unntaket er Island som ikke har innført sommertid.

I USA stilles klokken andre søndag i mars – to uker før Europa.

Tonga innførte sommertid i 1999, for å være blant de første nasjoner inn i år 2000. Stuntet skulle gi mer PR og øke turistinntektene. Da PR-effekten avtok i 2002, ble ordningen avskaffet.

Untitled-1

Ikke alle er like glade i «tidsendringen». Noen klager over tap av nødvendig nattesøvn, og er ikke lydhøre for argumenter om at timen(e) kan tas igjen i den mørke årstid. De skeptiske kan finne støtte i nettleksikonet Wikipedia:

«Sommertid ble innført i en tid da man visste lite om døgnrytmene til mennesket. Man regnet da med at helseeffekten helst ville være positiv med en tilleggstime med dagslys om ettermiddagen. Det er nå klart at kroppens synkronisering med soloppgangen er presis, og studier viser at de aller fleste tåler overgangen til sommertid dårlig».

Ikke minst i landbruksnæringen har meningene vært delte. Noen hevder at Dagros får ødelagt sin innebygde tidsklokke. Andre mener at lysere og lengre dager er en fordel for dyra.

13.05 (19)

Trøsten for dem som misliker sommertid, kan jo være at ingenting varer evig: Siden 1996 har europeiske land vært enige om å ta tilbake den «tapte time» siste søndag i oktober. Da skal klokken skrus tilbake en time – og alt er ved det gamle. (©NTB)

2 kommentarer:

 1. Sommertid har sine fordeler selv om jeg er litt trøtt i dag:))
  Herlige bilder, spsiellt det med barnehender og leirfivel.

  Startet dagen i sol her men det gikk over gitt. I natt var det -5 her..så helt vår er det vel ikke...

  Ha en flott søndag, klem fra meg:)

  SvarSlett
 2. Merker ikke sommertiden jeg. Rart egentlig - jeg som sliter med søvnen.

  Det beste hadde vært sommertid hele året. Og helst sommer hele året også ;-) Da hadde jeg kost meg glugg ihjel. Jeg hater jo vinter og mørketid. Årets vinter har vært den lengste og kaldeste jeg kan minnes, og snart emigrerer jeg!

  Ha en fin påske, og kos deg med de lyse dagene. Snøen forsvinner saaaakte, men sikkert!

  Klem Marit

  SvarSlett

Kjempekoselig at du vil legge igjen en komentar hos meg ;)

Blog Widget by LinkWithin